صنعت خودرو برای ساخت بدنه و قطعات با کیفیت و با مقاومت بالا به فولاد استیل وابستگی زیادی دارد. بیشتر قطعاتی که در یک خودرو استفاده می شوند، از جمله بدنه، تعلیق، جلو و عقب ماشین، تا به امروز با استفاده از فولاد استیل ساخته شده اند. استیل به دلیل داشتن خاصیت هایی چون مقاومت بالا در برابر سایش، ضربه و رطوبت نسبت به فلزات دیگر، پر بازده بوده و در نتیجه به عنوان جزء اساسی صنعت خودرو شناخته می شود.همچنین استفاده از ورق استیل در صنعت خودرو باعث می شود که خودروها سبک تر و با کارایی بالاتری ساخته شوند. یکی دیگر از مزایای کاربرد استیل در خودروسازی، ویژگی مقاومت و کشسانی بالای آن است که باعث افزایش ایمنی خودرو می شود و نسبت به برخی مواد دیگر مانند آلومینیوم، قابلیت تغییر اندازه و شکل دهی بیشتری دارد که به طراحان خودرو این امکان را می دهد تا بتوانند خودروهایی با شکل های پیچیده و منحصر به فرد را طراحی کنند. به طور کلی، استفاده از ورق استیل برای ساخت خودروها باعث می شود تا خودرو با دوام و مقاومت بالا، ظاهری زیبا و قیمتی مناسب تولید شود. همچنین استفاده از این فلز در ساخت بدنه خودرو با مصرف انرژی کمتری همراه است که باعث صرفه جویی در سوخت خودرو نیز می گردد.
اهمیت ورق استیل در صنعت خودرو
به دلیل ویژگیهای بسیار مهم و مفید مانند سختی، مقاومت در برابر خوردگی، قابلیت شکلدهی، مقاومت در برابر حرارت و … استیل به عنوان یکی از مهمترین و مرسومترین مواد آلیاژی در ساخت بدنه و قطعات مهم خودروها مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین استفاده از استیل در ساخت قطعات و بدنه خودروهای هیبریدی و الکتریکی نیز نقش مهمی دارد و روز به روز در حال گسترش است. بطور کلی مهمترین ویژگی هایی که باعث شده کاربرد استیل در خودروسازی جایگاه مهمی داشته باشد عبارتند از:
مقاومت بالا در برابر زنگ زدگی و خوردگی
قابلیت ساخت و تولید به شکلهای مختلف و به صورت سفارشی
قیمت مناسب نسبت به دیگر فلزات مانند آلومینیوم، نیکل و مواد پلیمری
وزن سبک و قابلیت حمل و نقل آسان
قابلیت بازیافت و کاهش آسیب به محیط زیست
مهمترین بخش های خودروسازی وابسته به استیل
همانطور که عنوان شد استیل در قسمتهای مختلف خودرو استفاده میشود، از جمله شاسی، میلههای چرخ، ترمزها، سیستمهای تعلیق، دیسکهای ترمز و صفحههای کلاج. البته برخی شرکت های خودروسازی در بعضی از قسمتهای داخلی خودرو نیز از استیل استفاده می کنند. از دیگر بخش های خودرو که از ورق استیل برای ساخت آن در صنعت خودرو استفاده میشود میتوان به پوسته خودرو، دربها، سقف، کاپوت، دربهای صندوق عقب، ستونهای b و c و سربارها اشاره کرد.
رایج ترین استیل ها در صنعت خودروسازی
ورق استیل در صنعت خودرو به دلیل ویژگیهای فوقالعادهاش شامل مقاومت در برابر ضربه و تنش، خواص شکلپذیری و جذب صدا و لرزش کاربرد زیادی دارد. برای تولید این ورقها ، فرآیند گرمکاری، روغنکاری، اصلاح، برش و نهایتا ماشینکاری بهکار میرود. در ادامه برای تکمیل فرآیند آماده سازی استیل، برای کاربرد استیل در خودروسازی، عملیاتی مانند خمکاری، جوشکاری، چسبزنی و رنگآمیزی بر روی آن انجام می شود تا نهایتا خودروهای نهایی بیشتری با کیفیت بالا و تحت استانداردهای روز دنیا به بازار عرضه شود. از انواع پر کاربرد استیل در خودروسازی می توان به استیل زنگ نزن، استیل پالادیومی، استیل کروم نیکل، استیل ضد زنگ فولادی، استیل 416 و ورق استیل 430 اشاره کرد. این استیل ها برای قطعات مختلف خودرو از جمله سیستم سیلندر، سیستم های تعلیق، جعبه دنده، صفحه سرعت، سیستم های ترمز و سد بورد استفاده می شوند.
ورقهای استیل 404، 416، 420، و 460 اغلب برای صفحات کلاهک و پایه موتورها و نیز در فرآیند نورد و کشش استفاده میشوند و در صنعت خودروسازی بسیار پرکاربرد هستند.
سری ورق استیل نگیر نیز در صنعت خودروسازی کاربردهای بسیاری دارد که از جمله پرکاربردترین آنها میتوان به گریدهای زیر اشاره نمود : ورق استیل 304 در صنعت خودروسازی کاربردهای متعددی دارد. به عنوان یک استنلس استیل کششی با خواص مقاومتی بالا در برابر خوردگی و اکسیداسیون، ورق استیل 304 به طور گسترده در بخشهای مختلف خودروسازی استفاده میشود. بعضی از کاربردهای ورق استیل 304 در خودروسازی عبارتند از:
1_کاربردهای بدنه: استیل 304 به عنوان یک جزء اصلی برای ساخت بدنه خودروها استفاده میشود. با ویژگیهای مقاومت در برابر خوردگی و سختی مناسب، ورق استیل 304 میتواند بدنه را در برابر عوامل زیستمحیطی و ضربات حفظ کند.
2_قطعات داخلی خودرو: این ورق استیل برای ساخت قطعات داخلی خودرو مانند پنلهای درب، صفحههای داشبورد و فریمهای صندلی استفاده میشود. با مقاومت به خوردگی و قابلیت شکلدهی، استنلس استیل 304 قطعاتی با طراحی بیشتر و استحکام مناسب فراهم میکند.
3_سیستمهای تخلیه: ورق استیل 304 در ساخت سیستمهای تخلیه خودرو استفاده میشود. این استیل از تحمل دما و مقاومت در برابر خوردگی برخوردار است و میتواند با فعالیتهای شیمیایی و حرارتی مرتبط با سیستم تخلیه مقاومت کند.
استیل 310 یک فلز استنلس استیل نیکل-کروم با مقاومت حرارتی بالا است و در برابر اکسیداسیون و خوردگی نیز مقاومت خوبی دارد. این ویژگیها باعث میشود که ورق 310 برای برخی کاربردهای خاص در صنعت خودروسازی مورد استفاده قرار بگیرد. در زیر تعدادی از کاربردهای استیل 310 در خودروسازی را بررسی میکنیم:
سیستمهای ترمال: استیل 310 به دلیل مقاومت حرارتی بالا برای ساخت سیستمهای ترمال در خودروها به کار میرود. این شامل قطعاتی مانند کولرها، مبدلهای حرارتی و لولهها است که در برابر دماهای بالا و فشارهای حاکم مقاومت نشان میدهند.
اگزوز خودرو: این ورق استیل میتواند در ساخت قطعات سیستم اگزوز و تخلیه خودروها استفاده شود. در این قسمت از خودرو، دماهای بسیار بالا و گازهای خورنده و آب و هوای آلوده موجود است. با توجه به مقاومت استیل 310 در برابر حرارت و خوردگی، میتواند برای ساخت فنجانها، لولهها و قطعات دیگر اگزوز استفاده شود.
کاتالیستها: استیل 310 برای ساخت قطعاتی که در فرایند تبدیل و کاتالیزورها نقش دارند استفاده میشود. این قطعات باید با شرایط حرارتی بسیار سخت روبرو شوند و استیل 310 قابلیت تحمل دماهای بالا و پایداری در مقابل تاثیر گازهای خورنده را دارد.
به عنوان یک فلز مقاوم حرارتی، استیل 310 برای کاربردهایی با شرایط و دماهای خاص مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین، این مواد برای پروژههای خاص در صنعت خودروسازی توسعه و بهینه شدهاند. در هر صورت، قبل از استفاده از استنلس استیل 310 یا هر ماده دیگری در کاربردهای خودروسازی، تحقیقات لازم را انجام دهید و نکات فنی و اقتصادی را در نظر بگیرید.