نورد فرآیندی برای شکل دهی و یکنواخت سازی ضخامت مقاطع فلزی و ایجاد خواص مکانیکی مورد نظر در مواد اولیه فولادی است. نورد ورق های فولادی به دو روش اصلی انجام می شود که شامل «نورد سرد» و «نورد گرم» هستند. این دو نوع نورد خواص متمایزی را در محصول ایجاد می کنند و باعث می شوند تا محصول خروجی کارخانه ویژگی های متفاوتی داشته باشد. درک تفاوت ورق فولادی حاصل ازفرایند نورد گرم و نورد سرد هنگام انتخاب بهترین ورق فولادی به شما کمک می کند تا در هزینه ها و زمان خود صرفه جویی کنید. در این بررسی ما تفاوت ورق فولادی نورد گرم و نورد سرد را از نظر مزایا، محدودیت ها و کاربردها مقایسه می کنیم.
نورد فرآیندی برای شکلدهی و یکنواخت سازی ضخامت مقاطع فلزی و ایجاد خواص مکانیکی مورد نظر در مواد اولیه فولادی است. نورد ورقهای فولادی به دو روش اصلی انجام میشود که شامل «نورد سرد» و «نورد گرم» هستند. این دو نوع نورد خواص متمایزی را در محصول ایجاد میکنند و باعث میشوند تا محصول خروجی کارخانه ویژگیهای متفاوتی داشته باشد. درک تفاوت ورق فولادی حاصل از فرایند نورد گرم و نورد سرد هنگام انتخاب بهترین ورق فولادی به شما کمک میکند تا در هزینهها و زمان خود صرفه جویی کنید. در این بررسی ما تفاوت ورق فولادی نورد گرم و نورد سرد را از نظر مزایا، محدودیتها و کاربردها مقایسه میکنیم.
ورق های فولادی همچون انواع ورق استیل به روش های مختلفی تولید و استفاده میشوند، فولاد نورد گرم (hot rolled steel) به فولاد تولید شده در حرارت بالا اشاره دارد. تولیدکنندگان با بیلت و شمشهای فولادی شروع میکنند. شمشها را قبل از فرایند نورد تا دمایی بالاتر از دمای تبلور مجدد گرم میکنند. پس از گرم کردن فولاد در دمای بالا، توسط غلتکهای نورد مرحله به مرحله شمشها به شکل ورقهها و رولهای بزرگ پهن میشوند.
در فرآیند نورد گرم فولاد تحت تاثیر دمای بالای 926 درجه سانتیگراد (1700 درجه فارنهایت) از دمای تبلور گذشته و نرم میشود و سپس با فشار غلتکها کاهش ضخامت میدهد. چنین دمای بالایی ضروری است زیرا فولاد به طور معمول بین 750 درجه تا 1300 درجه فارنهایت مجدداً متبلور میشود و امکان شکل گیری و تغییر شکلش دشوارتر میشود. پس از عبور فولاد از بین غلتکهای نورد و شکلدهی آن، اجازه میدهیم تا خنک شود. فرایند نورد گرم در تولید ورق استنلس استیل نیز بسیار استفاده میشود.
اصولاً فولاد حاصل از نورد گرم ویژگیهایی دارد که آشنایی با آنها در انتخاب فولاد نورد گرم به شما کمک میکنند:
فولاد نورد گرم نسبت به نورد سرد مزایایی دارد که عبارتند از:
همانطور که قبلاً بحث شد، فولاد نورد گرم با سرد شدن کمی منقبض میشود. این امر باعث میشود که در این فرایند کنترل کمتری بر شکل نهایی داشته باشیم. بنابراین، کاربردهای فولاد نورد گرم معمولاً مواردی هستند که نیازی به دقت ابعادی خیلی بالا و تلرانسهای بسته ندارند، از جمله موارد زیر:
فولاد نورد سرد (cold rolled steel) در حقیقت همان فولاد نورد گرم است که تحت عملیات تولیدی بیشتری قرار گرفته است. فولاد به دفعات بیشتری در زیر غلتکهای نورد سرد کاهش ضخامت میدهد و در دمای اتاق به ابعاد مورد نظر میرسند و البته اگر لازم باشد با آنیل کردن و عملیات حرارتی دیگر خواص مورد نظر را ایجاد میکنند. این فرآیند باعث تولید فولاد با تلورانس ابعادی دقیقتر و طیف وسیعتری از کیفیت پرداختهای سطحی میشود. اصطلاح نورد سرد به اشتباه بر روی همه مقاطع استفاده میشود، در حالی که در واقع باید به نورد تسمه، ورق تخت و کویل اشاره کند. در تولید انواع زیادی از ورق استنلس استیل نیز از نورد سرد استفاده میشود.
فولاد حاصل از نورد سرد ویژگیهایی دارد که آشنایی با آنها در انتخاب فولاد نورد سرد به شما کمک میکنند:
در ادامه برخی از مزایای استفاده از فولاد نورد سرد آورده شدهاند:
کاربردهای ایده آل برای فولاد نورد سرد، مواردی هستند که تلورانس ها، کیفیت سطح، یکنواخت بودن و راستی محصول مورد توجه هستند. همچنین سطح با کیفیتتر و جذابتری را ارائه میدهد. کاربردهای دیگر عبارتند از:
پس از بررسی فرآیند شکل دهی و خواص مختلف ورق فولادی نورد گرم و نورد سرد، احتمالاً تصوری دقیقتر از تفاوت فولاد نورد گرم و نورد سرد دارید. تفاوت در خواص مکانیکی این دو ورق شاید یکی از مهمترین تمایزات این دو روش باشد، ولی جدا از خواص مکانیکی، تفاوت اصلی بین فولاد نورد گرم و نورد سرد، دمای عملیاتی در تولید آنها ست. در حالی که نورد گرم بالاتر از دمای تبلور مجدد فولاد رخ میدهد، فولاد نورد سرد در دمای اتاق تولید میشود. حاصل این تفاوت در مشخصههای محصول خروجی به شکلهای زیر مشهود است:
لبهها و سطوح فولاد نورد گرم معمولا ناهموار و ناهمگونتر هستند. این ویژگی بدین دلیل است که خنک شدن فولاد از دماهای بالا، تغییر شکل ایجاد میکند و بقایایی را روی سطح فولادی باقی میگذارد و باعث میشود که پوسته پوسته به نظر برسد. بنابراین، چنین سطوحی ممکن است نیاز به اسید شویی یا سایر عملیات سطحی داشته باشند تا فولاد برای عملیات بعدی آماده شود.
از سوی دیگر، فولاد نورد سرد دارای سطحی صاف و براق است زیرا تولید آن در دمای اتاق صورت میگیرد و محصول دچار تنشهای حرارتی نمیشود. بنابراین، فولاد نورد سرد برای استفاده در عملیات تولیدی دقیق بدون هیچ گونه عملیات سطحی ایدهآل است.
هنگام بررسی تفاوت فولاد نورد گرم و نورد سرد، یکی از مهمترین نکاتی که باید در نظر گرفته شود، نقطه تبلور مجدد است. نورد سرد زمانی اتفاق میفتد که مواد فلزی قادر به تشکیل دانهبندی جدید باشند. نورد و خم شدن فلز اغلب دانهبندی قدیمی را از بین میبرد. کار نورد سرد روی فولاد ممکن است با تغییراتی که در ریز ساختارها ایجاد میکند باعث کاهش استحکام آن شود، بنابراین تولید کنندگان در مرحله نهایی فرآیند آنیلینگ (آنیلینگ استیل) را در نظر میگیرند.
آنیلینگ فرآیندی شامل حرارت دادن فولاد تا 722 تا 760 درجه سانتیگراد (درست بالاتر از نقطه تبلور مجدد فولاد) است. خنک شدن فولاد بسیار کند اتفاق میفتد و رسیدن به دمای اتاق با صرف زمان نسبتاً زیاد رخ میدهد. به این ترتیب، فلز میتواند یک ریزساختار یکنواخت برای تنظیم مجدد دانهبندی خود ایجاد کند. در مقابل، فرایند نورد گرم در دمای بالای 900 درجه سانتیگراد انجام میشود که بالاتر از نقطه تبلور مجدد فولاد است. این شرایط در نورد گرم برای شکل دهی آسان فلز ضروری است.
کارسختی مواد در فرآیند نورد سرد فولاد یک ریزساختار با خواص مکانیکی بالاتر ارائه میدهد. این فرآیند به ایجاد فلز با استحکام و سختی بالاتر کمک میکند. اما نورد گرم به راحتی ورق فولادی را چکش خوار میکند. از طرف دیگر، فرآیند نورد گرم شامل حرارت بالا و خنک سازی تدریجی است که از تمرکز تنش وارده به دانهها جلوگیری میکند. بنابراین، فلز به دست آمده استحکام و سختی کمتر و فرمپذیری بهتری نسبت به فولاد نورد سرد دارد.
استحکام و سختی فولاد به طور قابل توجهی با تنشهای داخلی فلز رابطه دارد. بنابراین فولاد نورد سرد با استحکام و سختی بالاتر، تنشهای داخلی بیشتری نسبت به فولاد نورد گرم دارد. کاهش چنین تنشهایی قبل از عملیات تولیدی برای جلوگیری از تاب برداشتن محصول نهایی بسیار مهم است.
در فرایند های شکلدهی فلز، فولاد نورد گرم اعوجاجهای جزئیتری را ایجاد میکند (مثلاً از طریق خمکاری ورق فلزی)، زیرا فرآیند خنککاری تدریجی ساختارهای یکنواختتری را ایجاد میکند. فولاد نورد سرد دارای لبههای کاملاً مربعی با گوشههای کاملاً مشخص است. لولههای تشکیل شده به این روش نیز یکنواختی و راستی بهتری دارند.
ورق فولادی نورد گرم معمولاً ارزانتر از فولاد نورد سرد است. دلیل این امر دور از ذهن نیست. ساخت ورق فولادی نورد گرم مستلزم زمان یا عملیات تولیدی بیشتر نیست. مانند نورد سرد نیازی به گرم کردن و اصلاح مجدد ندارد. فینیشینگ سرد اغلب شامل فرآیندهای دیگری مانند کشیدن سرد، سنگ زنی و پرداخت نهایی است. عملیات اضافی باعث شده است تا ورق فولادی ساخته شده در فرآیند نورد سرد گرانتر از فولاد نورد گرم باشد.
یکی از عوامل مهمی که باید در انتخاب بین فولاد نورد سرد و نورد گرم در نظر گرفت، کاربردهای مربوط به محصول نهایی است. فولاد نورد گرم برای اجزای سازهای بزرگ که دارای تلرانس و کیفیت سطحی خاصی نیستند، مناسبتر است.